donderdag 8 december 2022

Zichtbaar dronken Poetin slaat wartaal uit

Telkens als je denkt dat het niet gekker kan worden, blijkt dat toch weer het geval te zijn. President Vladimir Poetin zei volgens het staatspersbureau RIA Novosti in een videogesprek met de Russische mensenrechtencommissie dat de 'speciale militaire operatie' een succes is door de verovering van de kuststrook langs de Zee van Azov. 

De Russische president zei volgens RIA Novosti ook dat hij wellicht kernwapens gaat inzetten, maar alleen nadat het Westen dat ook heeft gedaan. 'We zijn niet gek, en we weten heel goed wat nucleaire wapens kunnen aanrichten', aldus Poetin. 

Enkele uren later zei Poetin's woordvoerder Dmitri Peskov dat Rusland wil stoppen met vechten als Oekraïne de pas heroverde gebieden in het zuiden en oosten van het land 'teruggeeft'. Dat wil zeggen: Rusland annexeerde onlangs de  provincies Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson. Ze hadden die provincies niet volledig in handen, en intussen zelfs nog minder dan dat. Desondanks beschouwt Rusland de delen van de vier provincies die onder Oekraïense controle staan als door Oekraïne 'bezet' gebied.

Terug naar Poetin. Hij beschouwt de Zee van Azov nu als een 'binnenlandse' zee. 'Zelfs Peter de Grote vocht er voor om toegang tot de Zee van Azov te krijgen. En wat nog belangrijker is, de mensen daar horen nu bij ons, en het gaat dan om miljoenen mensen.' Hij vond het ook nodig om nog maar eens te benadrukken dat het niet Rusland was dat in 2014 oorlog ging voeren, maar dat het de Oekraïners waren die de bevolking van de Donbas wilden onderdrukken. 

Pure geschiedvervalsing, want het was de Rus Igor Girkin (pas bij verstek tot levenslang veroordeeld voor het neerschieten van vlucht MH17) die een groep 'separatisten' aanvoerde en een greep naar de macht deed. Het was het Russische leger dat vervolgens er voor zorgde dat de door Moskou aangestuurde 'separatisten' een flink deel van de oostelijke provincies Donetsk en Loehansk konden bezetten.

En wat te denken van de opmerking van Poetin dat de aanvallen op de Oekraïense energievoorziening door gaan omdat Oekraïne de Krimbrug heeft vernield en daarvoor gestraft moet worden. Inmiddels zijn er beelden van een duidelijk dronken Poetin die met een glas champagne in de hand allerlei onzin aan het verkondigen is...

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: