zondag 11 december 2022

President Poetin onder vuur van 'separatisten'

De Russische president Vladimir Poetin dreigt de steun te verliezen van voormalige rebellenleiders en veteranen die jarenlang actief waren in de Donbas, omdat het maar niet lukt om het Oekraïense leger ten westen van de stad Donetsk te verdrijven. Het Institute for the Study of War (ISW) constateert dat Igor Girkin zich blijft afzetten tegen Poetin die de situatie in Oekraïne als 'stabiel' omschrijft. 

Voormalig FSB-agent Igor Girkin, onlangs tot levenslang veroordeeld voor zijn aandeel in het neerschieten van vlucht MH17, vindt dat Poetin er voor verantwoordelijk is dat de door de Russen bezette stad Donetsk zich nog altijd binnen het bereik van de Oekraïense artillerie bevindt.

Een prominente militaire blogger vindt dat het Russische leger heeft gefaald om de stad Donetsk te verdedigen, terwijl dat in de afgelopen acht jaar wel is gelukt. In het voorjaar van 2014 wist Rusland onder de dekmantel van 'separatisme' de controle te verkrijgen over grote delen van de Oekraïense provincies Donetsk en Loehansk. Er wordt nu juist hevig gevochten in beide provincies, terwijl afgelopen vrijdag diverse explosies werden waargenomen in de provinciehoofdstad Donetsk. Diverse gebouwen werden vernield. 

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: