zaterdag 10 december 2022

'Rode Kruis moet ingrijpen bij deportatie kinderen'

Minister Dmitro Koeleba van Buitenlandse Zaken heeft het Internationale Rode Kruis gevraagd om een eind te maken aan het deporteren van kinderen naar Rusland. Ook vroeg hij om steun bij het vrijlaten van Oekraïense krijgsgevangenen. Er zouden inmiddels 13.000 kinderen voor adoptie en 'heropvoeding' naar Rusland zijn gebracht. 
Koeleba deed zijn oproep aan voorzitter Mirjana Spoljaric van het Internationale Kruis die bezig is aan een vierdaags bezoek aan Oekraïne. 

In een interview met Radio Liberty heeft de nationale ombudsman Dmitro Loebinets gezegd dat hij een andere opstelling verwacht van het Internationale Rode Kruis, omdat deze internationale hulporganisatie tot nu toe krachteloos is gebleken om iets te doen voor de Oekraïense bevolking en krijgsgevangenen. 

Loebinets sluit niet uit dat een nieuw op te richten organisatie de plaats gaat innemen als het Internationale Rode Kruis op de huidige weg doorgaat. Er is al langer kritiek op de hulporganisatie, in het bijzonder voor wat betreft de bescherming van Oekraïense krijgsgevangenen in Olenivka, een Russische gevangenis in het bezette deel van de provincie Donetsk.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: