vrijdag 16 december 2022

Negen elektriciteitscentrales vernield door raketten

De Russische raketaanvallen van vanmorgen hebben negen elektriciteitscentrales vernield. Ook een aantal transformatorstations heeft schade, waardoor met name de stroomvoorziening door de kerncentrales is beperkt. 'We werken er nu aan dat onze kerncentrales weer in het netwerk worden opgenomen', zegt minister Herman Haloesjtsjenko van Energie. Hij noemt de situatie in Charkiv moeilijk. 'Ik geef geen details prijs over wat er precies is gebeurd, alleen dat we bezig zijn met herstelwerkzaamheden.'

Volgens het energiebedrijf Oekrenergo is de situatie in het noorden, zuiden en midden van het land zorgelijk. De reparatiewerkzaamheden zullen meer tijd in beslag nemen dan na de voorgaande zes grote raketaanvallen. Ziekenhuizen, waterbedrijven en de stadsverwarmingen krijgen voorrang bij de toewijziging van de schaarse elektriciteit.

De metro in de hoofdstad Kyiv ligt nog tot laat in de avond stil. Het stadsbestuur vraagt de inwoners om de bus te nemen. Er worden daartoe extra bussen ingezet.

Van de 76 door de Russen gelanceerde raketten werden er 60 voortijdig onschadelijk gemaakt door de Oekraïense luchtverdediging. 

Bronnen: Ukrajinska Pravda, The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: