dinsdag 13 december 2022

'Rusland wil Oekraïners tot wanhoop brengen'

In Parijs is een donorconferentie van start gegaan, bedoeld om Oekraïne door de winter te helpen. De verwachting is dat de deelnemende landen en hulporganisaties voor tientallen miljoenen in geld en natura bijeenbrengen om de Oekraïners van stroom, voedsel en brandstof te voorzien.

Door de Russische aanvallen is de Oekraïense energievoorziening ontwricht en zit een groot deel van de bevolking tijdelijk of permanent zonder stroom. De Franse president Emmanuel Macron zei in zijn openingsspeech dat Rusland de Oekraïense bevolking tot wanhoop probeert te drijven door de civiele infrastructuur te bombarderen. Hij noemt dat een oorlogsmisdaad.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski sprak de deelnemers aan de conferentie toe via een videoverbinding. Volgens hem hebben 12 miljoen Oekraïners met stroomuitval te maken. Hij zei dat zijn land behalve pantserwagens en scherfvesten ook dringend generatoren nodig heeft. Een woordvoerder van een Oekraïense hulporganisatie zei dat dat de inwoners aan van alles ontbreekt.

Zelenski vroeg om de deelnemers aan de donorconferentie om 2 gigawatt aan elektriciteit en 2 miljard kubieke meter aardgas om er voor te zorgen dat de Oekraïners de winter zo goed mogelijk door komen. Verder staan op zijn wensenlijstje transformatoren en andere materialen om het hoogspanningsnetwerk te herstellen, maar ook onder meer gasturbines. 'Dat gaat zo'n 800 miljoen euro kosten. Dat is veel geld, maar het is veel minder dan het kost om de winter zonder elektriciteit en verwarming door te komen.' 

De Oekraïense president vroeg ook om led-lampen. Inmiddels heeft Frankrijk 30 miljoen led-lampen toegezegd, wat een besparing oplevert van één kerncentrale. De vraag om aardgas komt door het koude winterweer en doordat de Oekraïense huishoudens door de stroomuitval meer gas zijn gaan gebruiken.

De Europese Unie is het eens geworden over een steunpakket aan Oekraïne ter waarde van 18 miljard euro. De ambassadeurs van de 27 lidstaten bereikten gisteravond laat een akkoord. Daarvoor moest eerst de tegenstand van Hongarije worden overwonnen.

Bronnen: NOS, Interfax

Geen opmerkingen: