vrijdag 30 december 2022

Inwoners Kyiv al bijna hele maand in schuilkelders

In de afgelopen tien maanden zijn 120 inwoners van Kyiv om het leven gekomen door luchtaanvallen met raketten en drones op de hoofdstad. Onder de doden waren ook vijf kinderen. Verder raakten 495 inwoners gewond, waaronder 30 kinderen. '2020 is daarmee het meest angstige jaar uit de recente geschiedenis van Kyiv als de hoofdstad van het vrije en onafhankelijke Oekraïne', constateert militair gouverneur Serhi Popko van de hoofdstad.

Popko spreekt van 'genocide vanuit de lucht'. Er waren tot en met vandaag 52 Russische luchtaanvallen. Daarbij vielen niet alleen veel slachtoffers, maar werden ook 600 gebouwen beschadigd. De kritische infrastructuur van de hoofdstad liep ook aanzienlijke schade op. 

Sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari loeiden de 638 sirenes van het luchtalarm in totaal 693 uur en 49 minuten. Popko: 'Dat is bijna 29 dagen! De inwoners van Kyiv brachten dit jaar al bijna een hele kalendermaand door in de schuilkelders!' Om er aan toe te voegen: 'De mensen die bleven hebben dit alles moedig doorstaan. Zij zullen niet opgeven. Het Oekraïense Kyiv staat fier overeind en dat zal niet veranderen.'

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: