donderdag 15 december 2022

ISW: Poetin schrapt toespraak 'uit onzekerheid'

Vladimir Poetin heeft zijn gebruikelijke toespraak voor de Russische Federatieraad geschrapt en dat duidt volgens het Institute for the Study of War (ISW) op onzekerheid bij de president of hij wel in staat is om de publieke opinie te blijven bespelen nu zijn oorlogsplannen voor Oekraïne steeds meer teleurstellen. Dat de president jaarlijks de Russische Federatieraad toespreekt, werd in 1994 vastgelegd in de grondwet. De presidentiële toespraak valt te vergelijken met de State of the Union toespraak van de Amerikaanse president.

Woordvoerder Dmitri Peskov heeft verklaard dat Poetin de toespraak 'ergens' volgend jaar alsnog gaat houden. Hij riep daarbij iedereen op om te stoppen met 'koffiedik kijken' en te speculeren over het moment waarop de president alsnog de toespraak gaat houden. Poetin had natuurlijk graag de overwinning uitgeroepen in de oorlog tegen Oekraïne, maar daar kan hij nu niet mee aankomen.

De 'gedeeltelijke' mobilisatie heeft voor veel onrust gezorgd in de Russische Federatie. Veel jonge Russen hebben hun land verlaten omdat ze niet willen vechten, terwijl de slechte behandeling van de mannen die wel zijn gemobiliseerd steeds duidelijker wordt. Bovendien vallen er dagelijks veel doden aan Russische kant. Inmiddels zou het al om 96.590 doden gaan. Volgens de generale staf van het Oekraïense leger zouden dinsdag 740 Russische soldaten zijn gesneuveld en gisteren 590.

Bronnen: The Kyiv Independent, Interfax

Geen opmerkingen: