woensdag 14 december 2022

74 procent inwoners EU steunt hulp aan Oekraïne

Bijna 
driekwart (74 procent) van de inwoners van de Europese Unie staan achter de steun die de EU geeft aan Oekraïne sinds de Russische inval. Dat blijkt uit de Eurobarometer, een opiniepeiling die tweemaal per jaar wordt gehouden. In een aantal landen, waaronder Nederland, is de steun voor de financiële, militaire en humanitaire hulp aan Oekraïne bijna unaniem. 

Zweden voert de lijst aan met 97 procent van de inwoners die achter Oekraïne staan, gevolgd door Finland (95 procent), Nederland (93 procent), Denemarken en Portugal (92 procent). Opvallend genoeg ligt de steun in Litouwen, Letland en Estland flink lager, maar dat kan te maken hebben met het grote aantal etnische Russen in de Baltische Staten. Van de Litouwers staat 87 procent achter de steun aan Oekraïne, 80 procent van de Letten en 76 procent van de Esten. 

Ook opvallend is de uitkomst in Polen, toch een land dat Oekraïne volop steun. Slechts 85 procent van de inwoners deelt de opvatting van de Poolse regering. Frankrijk komt uit op 78 procent, België op 75 procent en Duitsland op 73 procent. De regeringen van Tsjechië en Slowakije doen wat ze kunnen om Oekraïne te helpen, maar respectievelijk 68 en 49 procent van de inwoners deelt die mening. Van Hongarije valt niet veel goeds te verwachten dezer dagen en dat blijkt ook uit de Eurobarometer. Slechts 59 procent staat achter de Europese steun. Griekenland en Bulgarije sluiten de rij met een magere 48 procent.

In de afgelopen maanden zijn meer mensen positief gaan denken over de steun aan Oekraïne. De grootste stijging was in Letland (+16 procent), gevolgd door Litouwen (+15) en Estland (+12). Direct na de Baltische Staten komt Nederland met een plus van 11 procent.

Buitenlandchef Roberta Metsola van de Europese Commissie zegt blij te zijn met de uitkomst van het onderzoek. 'De Russische agressie heeft gezorgd voor verschrikkelijk menselijk lijden en grootschalige vernielingen. De moed en het doorzettingsvermogen van de Oekraïners onder deze vreselijke omstandigheden is indrukwekkend. De beste reactie en de steun die we als Europese Unie kunnen geven is Europese solidariteit en Europese eenheid. De Oekraïners kunnen rekenen op de niet aflatende steun van het Europese Parlement.'

Bron: europarl.europa.eu

Geen opmerkingen: