donderdag 8 december 2022

'Rusland wilde Oekraïne in augustus annexeren'

Rusland ging uit van een invasie die tien dagen zou duren, waarna het de bedoeling was om heel Oekraïne onder controle te krijgen in de maanden na 24 februari. In augustus zou Rusland dan heel Oekraïne annexeren. Dat schrijft het British Royal Defense Institute (RUSI) in een uitvoerig rapport over de oorlog. Daarbij werd gekeken naar de Russische voorbereiding en planning, de Oekraïense voorbereiding en planning, het verloop van de gevechten vanaf de dag van de invasie tot juli en op de verrichtingen van het Russische leger tot nu toe.

Uit het rapport van het RUSI blijkt de voorbereidingen van het Russische leger al in maart 2021 begonnen en dat een tak van de geheime dienst FSB in juli 2021 opdracht kreeg om de bezetting van Oekraïne voor te bereiden. Daarna voerde de FSB op grote schaal onderzoeken uit, waaruit bleek dat de Oekraïners in meerderheid niet in politiek geïnteresseerd waren en zeker hun leiders niet vertrouwden. De Oekraïners waren vooral bezig met de economie. 

Een andere conclusie was dat snelheid geboden was bij de invasie, om zo de internationale gemeenschap te overvallen. Door de Oekraïense leiders te elimineren zou het verzet tegen de Russische overmacht snel gebroken worden, zeker als ook het energienetwerk in Russische handen zou komen. Het was ook de bedoeling om de Oekraïense luchtmacht en de marine meteen uit te schakelen, terwijl de landmacht in de Donbas verslagen moest worden.

De Russische inlichtingendiensten zorgden voorafgaand aan de invasie voor lijsten met namen van Oekraïners die in vier categorieën verdeeld werden: de mensen die gedood moesten worden, de mensen die onderdrukt en geïntimideerd moesten worden, de mensen die neutraal werden geacht en vatbaar voor collaboratie en tenslotte de mensen waarvan werd verwacht dat ze uit zichzelf wel zouden meewerken met de Russische bezetters.

Het RUSI constateert dat de Russische geheime diensten er volledig naast zaten met hun veronderstelling dat het verzet van de burgerbevolking minimaal zou zijn. Tegelijkertijd is door de snelheid waarmee de Russen een groot gebied in het zuiden van Oekraïne wisten te veroveren gebleken dat het leger in staat was om ook zonder de steun van de burgerbevolking hier lange tijd stand te houden.

Het volledige rapport van het RUSI is hier te lezen.

Bron: The Odessa Journal

Geen opmerkingen: