woensdag 21 december 2022

Zelenski onderweg naar Washington, bezoek Biden

De Oekraïense president Volodimir Zelenski brengt vandaag een kort bezoek aan Washington, waar hij om 20.00 uur Nederlandse tijd een ontmoeting heeft met president Joe Biden. Om 22.00 uur is er een gezamenlijke persconferentie, gevolgd door een toespraak van Zelenski om 00.30 uur voor het Amerikaanse Congres en de Senaat. 'Daarna zal Zelenski, na slechts een paar uur op de grond, terugkeren naar Oekraïne', aldus het Witte Huis in een persverklaring.

Het bezoek van Zelenski kwam op 11 december voor het eerst ter sprake tijdens een telefoongesprek van Biden en Zelenski. De formele uitnodiging kwam een week geleden en werd afgelopen vrijdag door de Oekraïense president bevestigd. Zelenski zou vanmorgen om 8.15 uur met een toestel van de Amerikaanse luchtmacht zijn vertrokken vanuit Rzeszow in Polen. Het is voor het eerst sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari dat Zelenski Oekraïne heeft verlaten.

Het bezoek van Zelenski valt samen met de aankondiging door president Biden van een nieuw defensiehulppakket aan Oekraïne, inclusief Patriot-raketsystemen. Het nieuwe pakket heeft een waarde 1,85 miljard dollar. De Oekraïense troepen krijgen training van de VS in het bedienen van het Patriot-systeem. Dat gebeurt niet in de VS en niet in Oekraïne, maar in een niet nader aangeduid 'derde land'. 'Dit zal enige tijd duren, maar Oekraïense troepen zullen die training meenemen naar hun land', aldus het Witte Huis.

Bronnen: Interfax, NOS

Geen opmerkingen: