Nederland heeft tot dusver voor een kleine miljard euro aan militaire steun aan Oekraïne gegeven. Minister Kajsa Ollongren van Defensie schrijft aan de Tweede Kamer dat het in totaal om 987 miljoen gaat. Een deel van het geleverde materieel werd door Nederland rechtstreeks naar Oekraïne gestuurd, een ander deel van de hulp ging via samenwerkingsprojecten met andere landen en nog weer een ander deel loopt via het International Fund for Ukraine, een Brits initiatief.
Begin deze maand maakte het ministerie van Defensie bekend dat het samen met Estland en Noorwegen een veldhospitaal doneert aan Oekraïne. Het hospitaal bestaat uit containers, waarin een intensive care en een operatiekamer worden geplaatst.
Net als in vorige brieven meldt Ollongren dat de effecten van de geleverde steun op de gereedheid van de Nederlandse strijdkrachten acceptabel zijn. Wel kunnen leveringen er 'in beperkte mate toe leiden dat de voorziene groei van voorraden minder snel gerealiseerd wordt'.
Minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 'had veel eerder veel harder moeten rennen' om de noodhulp aan Oekraïne over te maken. Dat zegt D66-Kamerlid Alexander Hammelburg nadat de minister zelf klaagde dat de Wereldbank en de European Bank for Reconstruction and Development lang de tijd nemen voor de noodsteun aan het land in oorlog.
'Schiet op, want we hebben het geld overgemaakt en het staat op een rekening', sneerde Schreinemacher eerder deze week tijdens een donorconferentie richting de financiële instellingen die volgens haar te veel tijd nemen voor de overboekingen. Het D66-Kamerlid ziet echter dat de oorzaak ook bij Schreinemacher zelf ligt. 'Ze heeft pas in oktober en november besloten om extra geld naar Oekraïne te sturen, voor de winter. Dat was al veel te laat en had maanden eerder gekund', stelt Hammelburg.
Bronnen: NOS, BNR Radio
Geen opmerkingen:
Een reactie posten