dinsdag 20 december 2022

Poetin en Loekasjenko willen meer samenwerken

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk hebben de Russische president Vladimir Poetin en zijn ambtgenoot Aleksander Loekasjenko een gezamenlijke persconferentie gegeven. De twee hadden naar eigen zeggen 'constructieve' gesprekken, schrijft het Russische persbureau Tass.

Poetin en Loekasjenko hebben onder meer afspraken gemaakt over een voortzetting van de militaire samenwerking. Zo gaat Rusland Wit-Russische vliegtuigbemanning trainen in het mogelijke gebruik van kernwapens. Ook komt er een nog nauwere economische samenwerking tussen de landen en zouden er prijsafspraken over ener
gie zijn gemaakt.

Poetin zei over de samenwerking dat Rusland niemand wil 'inlijven' en dat niet nader genoemde vijanden het samen optrekken van Rusland en Wit-Rusland willen stoppen. Loekasjenko zei op zijn beurt dat Wit-Rusland de eigen onafhankelijkheid niet in zijn eentje kan beschermen. Volgens Poetin heeft zowel Moskou als Minsk tot nu toe met succes weerstand geboden aan de westerse sanctiedruk.

Er zijn inmiddels 10.000 Russische soldaten in Wit-Rusland. Het Wit-Russische leger hield al een oefening aan de grens met Oekraïne, terwijl het Kremlin gisteren liet weten waar ook het Russische leger aan mee deed. In Oekraïne worden de ontwikkelingen nauwlettend gevolgd. De legerleiding gaat er van uit dat er op enig moment een aanval vanuit het noorden komt, met de bedoeling om alsnog de Oekraïense hoofdstad te veroveren. 'De militaire dreiging groeit, maar we nemen passende maatregelen', verzekert Serhi Najev, de bevelhebber van de gezamenlijke strijdkrachten.

De Russische president Poetin komt in de loop van deze week met 'belangrijk nieuws'. Afgelopen week sprak hij een dag lang met de bevelhebbers van de legeronderdelen.

Bronnen: NOS, Ukrajinska Pravda, foto: RIA Novosti

Geen opmerkingen: