maandag 26 december 2022

Poetin in interview: 'We zijn op de goede weg'

Isa Yusibov, senior Eurasia geopolitieke inlichtingenanalist, vertaalde het interview met de Russische president Vladimir Poetin dat de Russische staatstelevisie gisteren uitzond. Hieronder een aantal fragmenten.

Journalist: 'Uit uw briefings van deze week begreep ik dat we nu feitelijk in oorlog zijn met de NAVO, die nieuwe Patriots wil leveren. Zijn we in een gevaarlijke fase beland? Wat moet er worden gedaan voor de-escalatie?

Poetin: 'Wij doen dit al sinds 2014. Wij willen heikele punten punten altijd al via onderhandelingen oplossen. Maar de tegenpartij was en is iets anders van plan. Dus we waren gedwongen om mensen die daar wonen te beschermen. Wij moesten de keuze van mensen op de Krim respecteren. En alles begon daarmee. Maar het was niet Rusland dat een coup in Oekraïne bewerkstelligde. Eigenlijk is alles een plan van onze geopolitieke rivalen mbt desintegratie van het historische Rusland. Ons doel is het verenigen van het Russische volk.'

Journalist: 'Hoe gevaarlijk is de situatie nu?'

Poetin: 'Ik denk niet dat die gevaarlijk is. Wij zijn op de goede weg. We beschermen onze nationale belangen, en onze mensen. Een andere keuze hebben we niet. We zijn echter bereid om te onderhandelen met alle betrokkenen voor een aanvaardbare uitweg. Maar zij zien hier telkens van af.
Journalist: 'Konden we ons niet net zo cynisch gedragen als het Westen met betrekking tot de situatie?'
Poetin: 'Nee. Onze filosofie is anders. We kijken anders aan tegen mensenlevens. Wij zijn niet materieel ingesteld. 99,9% van onze bevolking is bereid tot offers als het om ons moederland gaat. De geschiedenis heeft bewezen dat Rusland speciaal is, dat ons volk speciaal is. Daar geloof ik in.'

Bron: Twitter

Geen opmerkingen: