donderdag 15 december 2022

Europees Parlement: Holodomor was genocide

Nadat de parlementen van Ierland, Moldavië en Duitsland afgelopen maand de Holodomor, de door Sovjetleider Jozef Stalin gewilde hongersnood, als genocide hebben aangemerkt, heeft ook het Europese Parlement dat vandaag gedaan. In de door het Europese Parlement aangenomen motie wordt  er op gewezen dat Rusland door het verdoezelen van de misdaden van het Sovjetregime en het weer in ere herstellen van Stalin vandaag de dag bekend staat als staatssponsor van terrorisme. De Holodomor kostte waarschijnlijk aan 7 miljoen Oekraïners het leven.

Ook worden de verschrikkelijke misdaden veroordeeld die de Russen in de afgelopen tien maanden in Oekraïne hebben gepleegd. Met name wordt in de motie gewezen op de aanvallen op het Oekraïense energienetwerk waardoor de Oekraïners bezig zijn aan een verschrikkelijke winter in het donker en in de kou. 

De motie werd door het Europees Parlement aangenomen met 507 stemmen voor en twaalf tegen. Zeventien parlementsleden inhielden zich van stemming.

Het Nederlandse parlement heeft tot nu toe de boot afgehouden. Er zijn al wel vragen gesteld aan het kabinet, maar daar is het tot dusver bij gebleven. Het kabinet heeft aangegeven dat 'meer onderzoek' nodig is. Wellicht kan nu een nieuwe poging worden gedaan om de Holodomor als genocide te erkennen, zeker nadat gisteren bekend werd dat 93 procent van de Nederlanders achter de Europese hulp voor Oekraïne staat. 

Bron: European Pravda

Geen opmerkingen: