zaterdag 17 december 2022

Oekraïners blijven positief, ondanks rakettenregen

De Russische raketaanvallen blijven een ernstig gevaar vormen voor de Oekraïense burgerbevolking, maar ze zorgen niet voor ontevredenheid over het leger en de regering. Het Institute for the Study of War (IS) constateert bovendien dat de aanvallen niet bijdragen aan de gevechtskracht van het Russische leger in Oekraïne. 

Er wordt door het ISW ook op gewezen dat Dmitri Medvedev maar blijft doorgaan met het spuien van opruiende taal over aanvallen op de Oekraïense infrastructuur die zijn bedoeld om de Westerse steun voor Oekraïne te verminderen. De retoriek van de Russische oud-president en huidige vicevoorzitter van de nationale veiligheidsraad is in elk geval niet van invloed op de koers van het Kremlin.

De analisten van het ISW constateren dat president Vladimir Poetin de waarschuwingen van zijn financiële adviseurs heeft genegeerd. Zij hielden hem voorafgaan aan de invasie in Oekraïne een doemscenario voor de Russische economie voor. Poetin zette toch door, met als gevolg dat het land nu voor economische uitdagingen staat. 'De mobilisatie heeft er voor gezorgd dat in toenemende mate gebrek aan arbeidskrachten is bij de industrie. Poetin's oorlog zal ook op de lange termijn de Russische economie parten spelen.'

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: