donderdag 8 december 2022

Zelenski en Oekraïners 'Person of the Year'

Het Amerikaanse Time Magazine heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski en het moreel van de Oekraïners uitgeroepen tot 'persoon van het jaar 2022'. Het tijdschrift prijst de moed van de president en zegt dat Zelenski een bron van inspiratie is voor Oekraïners.

Het Amerikaanse tijdschrift kiest elk jaar een persoon uit die wereldwijd van grote invloed is, in positieve of negatieve zin. In een profiel van de Oekraïense president schrijft Time dat de moed van de 44-jarige leider sinds het begin van de oorlog 'besmettelijk' is. Het feit dat Zelensky in Oekraïne bleef na de Russische invasie, noemt Time geen vanzelfsprekendheid.

De president deelt de titel Persoon van het Jaar met een handvol mensen die volgens Time het moreel van Oekraïne vertegenwoordigen. Het tijdschrift noemt onder andere de Oekraïense Oleg Koetkov, die communicatienetwerken overeind wist te houden, journalist Olga Roedenko, die in Oekraïne bleef om te schrijven over de oorlog en de Britse legerarts David Nott, die sinds het uitbreken van de oorlog vier keer naar Oekraïne is gereisd om medici op te leiden.

Op het moment dat Rusland Oekraïne binnenviel was Zelenski pas een krappe drie jaar president, daarvoor werkte hij als acteur en komiek. De vaardigheden die hij daarbij heeft opgedaan zijn de afgelopen maanden goed van pas gekomen, concludeert Time. 'Zelensky past zich makkelijk aan, is getraind om onder druk te werken en hij weet hoe hij zijn publiek moet doorgronden. Nu is de wereld zijn publiek geworden en is hij vastbesloten niet teleur te stellen.'

De Person of the Year-verkiezing is een traditie waarmee het opinieblad in 1927 begon. De winnaar kan een persoon zijn, maar ook een groep, idee of plaats. Vorig jaar viel ondernemer Elon Musk de eer ten deel. Angela Merkel, de gezichten van de #MeToo-beweging, Mark Zuckerberg en ook Vladimir Poetin werden eerder gekozen tot persoon van het jaar.

Bron: NOS, Time Magazine

Geen opmerkingen: