vrijdag 30 december 2022

'Meer wapens Oekraïne is kortste weg naar vrede'

De kortste weg naar vrede is te vinden door Oekraïne van meer wapens te voorzien, aangezien er pas onderhandeld kan worden als de situatie op het slagveld daartoe aanleiding geeft. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO zegt dit in een interview met het persagentschap DPA.

'Het mag dan wel paradoxaal klinken, maar we weten dat oorlogen doorgaans eindigen aan de onderhandelingstafel. Dat zal met deze oorlog waarschijnlijk ook zo zijn. Als je de verzekering wilt dat Oekraïne een onafhankelijk democratisch blijft, dan moet je militaire steun bieden zodat het Poetin duidelijk wordt dat zijn streven om Oekraïne over te nemen geen schijn van kans heeft.'

Stoltenberg geeft geen duidelijk antwoord op de vraag of de NAVO-landen bereid zijn om Oekraïne te voorzien van middenafstandsraketten en tanks. Wel wijst hij er op dat de NAVO-landen al lange afstandssystemen als de HIMARS en artillerie met een groot bereik hebben geleverd. 'Ook worden drones en pantserwagens geleverd', aldus Stoltenberg, om er aan toe te voegen dat 'doorlopend wordt overlegd met Oekraïne over specifieke systemen'. 

'Natuurlijk roep ik de landen die Oekraïne steunen op om meer te doen. Het is in ons aller veiligheidsbelang dat we er voor zorgen dat Poetin dit niet gaat winnen. Maar het gaat niet alleen om wapensystemen, het is minstens zo belangrijk dat er voldoende munitie is voor de wapens die al geleverd zijn. De vraag naar munitie en reserveonderdelen is enorm groot.'

Meer dan vijftig landen, waaronder de NAVO-landen, zorgen al voor militaire steun aan Oekraïne, om er voor te zorgen dat dit land zich kan verdedigen tegen de Russische agressie.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: