woensdag 14 december 2022

CNN: Amerika wil Patriots leveren aan Oekraïne

De Amerikaanse regering legt de laatste hand aan plannen om Patriot-raketafweersystemen naar Oekraïne te sturen. Bronnen melden aan CNN dat het ministerie van Defensie in Washington 
de levering mogelijk deze week aankondigt. Minister van Defensie Lloyd Austin moet zijn goedkeuring nog verlenen voordat president Joe Biden zich erover buigt. Drie functionarissen vertelden de Amerikaanse zender dat groen licht wordt verwacht.

Oekraïne heeft de VS gevraagd om het geavanceerde systeem, dat allerlei soorten Russische raketten uit de lucht kan schieten. Dat is hard nodig, gezien de aanvallen die Moskou sinds oktober uitvoert op (energie-)infrastructuur verspreid over het land. Dat is ook de reden voor de regering-Biden om het effectieve wapensysteem te leveren.

Om hoeveel Patriots het gaat is nog onduidelijk, maar het transport zou na een officieel besluit snel kunnen plaatsvinden. Oekraïners moeten nog wel worden opgeleid op een Amerikaanse legerbasis in het Zuid-Duitse Grafenwöhr, aldus de bronnen. Om het systeem te bedienen zijn tientallen mensen nodig. Training neemt wel maanden in beslag.

Eerder stuurden de VS Patriots naar NAVO-bondgenoten als Polen om het luchtruim te verdedigen. Duitsland heeft dergelijke systemen ook aan Warschau toegezegd, maar over de inzet is nog discussie. Polen wilde ze graag aan Oekraïne overhandigen, maar dat is voor de Duitse regering een stap te ver.

Bron: AD, foto: Defensie.nl

Geen opmerkingen: