Zeven grondwetswijzigingen die het nieuwe parlement gisteren heeft aangenomen kunnen pas in februari volgend jaar opnieuw in stemming worden gebracht. Het Constitutionele Hof heeft twee maanden nodig om een oordeel te vellen over deze wijzigingen en tegen de tijd dat er uitspraak is gedaan, is de vorige week begonnen vergadercyclus van het parlement alweer afgelopen.
De volgende vergadercyclus begint op de eerste dinsdag in februari. ''Die dag kan het parlement opnieuw stemmen over de grondwetswijzigingen, waarbij tenminste 300 parlementsleden er voor moeten zijn'', aldus Fedir Venislaski, de presidentiële vertegenwoordiger bij het Constitutionele Hof.
De zeven grondwetswijzigingen betreffen onder meer het opheffen van de parlementaire onschendbaarheid voor gepleegde misdrijven, het toekennen van de bevoegdheid aan de president om de directeuren van het nationale anticorruptiebureau NABOe en het Nationaal Recherchebureau te benoemen of te ontslaan, het strafbaar stellen van het stemmen voor iemand anders in het parlement en het bestraffen van veelvuldig ongeoorloofd afwezige parlementsleden.
Het opheffen van de parlementaire onschendbaarheid zou op 1 januari in moeten gaan. Dat lijkt op z'n vroegst eind februari te worden.
Bron: Unian
Geen opmerkingen:
Een reactie posten