vrijdag 23 februari 2024

'Kinderen leven in schrijnende omstandigheden'

Hulporganisatie Save the Children schat dat er in Oekraïne gemiddeld per dag 42 mensen gedood worden of gewond raken, onder wie ook kinderen, door de oorlog met Rusland. Toch keert een deel van de vluchtelingen terug, soms ook naar de regio's in de buurt van het front, zoals bij Dnipro of Odesa.

Volgens de organisatie is de situatie op sommige plekken nog steeds schrijnend. 'Ouders zijn grote delen van het jaar werkloos, scholen functioneren niet in alle dorpen en veel kinderen durven nauwelijks buiten te spelen.' Ook is kritieke infrastructuur, zoals elektriciteit of stromend water, beschadigd en liggen er in die gebieden nog onontplofte landmijnen en granaten.

Sonia Khush, directeur van Save the Children in Oekraïne: 'Kinderen in Oekraïne hebben twee lange jaren van geweld en vernietiging doorstaan. Veel gezinnen werden gedwongen om hun huizen te verlaten op zoek naar veiligheid, en kozen er nu voor om terug te keren zodra dat mogelijk was. Voor hen is geen enkele plek hetzelfde als hun thuis en we moeten hun wil respecteren om daar te zijn waar ze thuishoren. De oorlog gaat nu het derde jaar in en onze hulp verschuift naar wederopbouw en herstel, zodat gezinnen de middelen hebben om hun leven weer op de rails te krijgen en kinderen kind kunnen zijn - samen met hun vrienden leren, spelen en lachen - ondanks de wreedheden om hen heen.'

Tot op de dag van vandaag zijn 6,3 miljoen mensen uit Oekraïne vluchteling in het buitenland en zijn 3,7 miljoen mensen ontheemd in het land zelf. De verarming onder de 'blijvers' is vervijfvoudigd. Van de mensen die in Oekraïne verblijven zijn er 14,6 miljoen (waarvan 2,9 miljoen kinderen) die afhankelijk zijn van hulp. 

Save the Children roept alle strijdende partijen in Oekraïne op om burgers te beschermen en te stoppen met het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden. Er moet volledige en ongehinderde humanitaire toegang zijn tot families die in een crisis terecht zijn gekomen, inclusief die in oorlogsgebieden.  

Sinds 24 februari 2022 heeft de hulporganisatie in Oekraïne ongeveer 754.000 kinderen bereikt. Hulp bestaat o.a. uit het verstrekken van geld, voedsel, schoon water en hygiëneartikelen. Gespecialiseerde teams leveren ook sociale en recreatieve diensten via kindvriendelijke ruimtes en helpen kinderen toegang te krijgen tot veilig, inclusief kwaliteitsonderwijs. Bovendien werkt Save the Children samen met scholen en buurthuizen om geestelijke gezondheidszorg en mentale steun te bieden. Een campagne om kinderen te wijzen op wat ze kunnen doen om hun persoonlijke veiligheid te vergroten werd bijna 2 miljoen keer bekeken. Ook zijn er enkele schoolgebouwen gerenoveerd, zodat die over degelijke schuilplaatsen beschikken. 

Bron: Save the Children

1 opmerking:

geert457 zei

De kinderen zijn getekend voor het leven , vergeet dat niet !