maandag 12 februari 2024

'Deze boeren zijn pro-Russische oproerkraaiers'

Burgemeester Andri Sadovi van Lviv reageert woedend op de actie van Poolse boeren die graan uit drie Oekraïense vrachtwagens op het wegdek gooiden bij de grensovergang Jahodin-Dorohoesk. 'Laten we onszelf niet voor de gek houden. De Poolse boeren die dit hebben gedaan zijn in feite pro-Russische oproerkraaiers. Ze moeten zich schamen. Onze boeren hebben met gevaar voor hun leven dit graan moeten oogsten', aldus Sadovi op Telegram.

De Poolse premier Donald Trusk zegt in een interview met radiozender RMF24 dat zijn regering vastbesloten is om Oekraïne te blijven steunen in de oorlog met Rusland. Maar, voegt hij er aan toe, dat 'enkele duizenden mensen' profiteren van het opschorten van de EU-importregels tot juni dit jaar en dat dit ten koste gaat van Poolse boeren die ook vechten voor hun bestaan. 

Tusk vindt het belangrijk dat tegemoet wordt gekomen aan de eisen van boeren en onder meer transportondernemers, omdat hij vreest dat anders het anti-Oekraïense sentiment gaat groeien in zijn land. 'De paradox is dat als Oekraïne de hele Westerse wereld achter zich wil krijgen in de confrontatie met Rusland, dan zijn het de belangen van de lidstaten moeten respecteren. Anders zou het enthousiasme en de bereidheid om het land te helpen weleens kunnen stoppen.'

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Sadovi op Telegram

2 opmerkingen:

christof conings zei

als Tusk en de rest van Europa Oekraine wil steunen moet men dergelijke acties zwaar straffen . Oekraine dumpt geen graan of wat dan ook op de markt want als je alle kosten bekijkt en meerekent dan is er niks goedkoper .Logistiek door de Poolse douane geblokkeerd kost gewoon enorm veel geld . Vrachtwagens die 10 dagen en meer geladen staan vooraleer ze de grens over mogen breng dat eens in rekening , toll in Europa , duurdere brandstof in Europa wat getankt moet worden etc etc . Het is net als in alle europese landen een telsom maar niet van onder naar boven maa van bove nnaar beneden . Dit is de wereldmarktprijs , kosten eraf voor logistiek en dat minimale bedrijg krijgt de oekrainse boer en die moet verkopen want zonder te verkopen kan hij ook niet verder . Breng als media eens het juiste verhaal ipv de boeren op te jutten tegen de oekrainse landbouw . Als Tusk zegt dat er enkele duizenden profiteren van de situatie dan zijn het vooral de poolse handelaren of europese afnemers die te weining betalen en dus profiteren , de oekrainse landbouw zeker niet die is gedwongen het af te geven omdat de traditionele logistiek niet werkt .

Anoniem zei

Juist zo is het