woensdag 5 december 2018

Rasmussen betreurt weghouden Georgië en Oekraïne bij de NAVO in 2008

Het was een vergissing dat de NAVO in 2008 wel het principebesluit nam om Georgië en Oekraïne te accepteren als toekomstige leden, maar dat werd nagelaten om een concreet actieplan op te stellen. Dat zegt Anders Fogh Rasmussen die van 2009 tot 2014 secretaris-generaal was van het Transatlantische militaire bondgenootschap in een interview met het Institute voor War & Peace Reporting (IWPR).

Het was ''het verkeerde signaal'' aan de Russische president Vladimir Poetin en heeft mogelijk bijgedragen aan diens besluit om Georgië in augustus 2008 aan te vallen.''Toen wij destijds af zagen van een actieplan om Georgië en Oekraïne lid te maken van de NAVO, constateerde Poetin dat hij zijn gang wel kon gaan. Achteraf gezien hadden we beide landen het perspectief op het lidmaatschap moeten geven. Dat was geen garantie geweest dat ze ook inderdaad lid zouden worden, maar wel een krachtig signaal'', meent Rasmussen.

Deze conclusie van Rasmussen staat in scherp contrast met de opvatting van zijn voorganger Jaap de Hoop Scheffer die vindt dat de NAVO onder Amerikaanse druk in 2008 te ver is gegaan door het principebesluit dat Georgië en Oekraïne lid mochten worden van het bondgenootschap en dat de reactie daarop van Poetin in dat licht begrijpelijk is geweest.

Rasmussen vindt dat ieder land, dus ook Georgië en Oekraïne, het recht heeft om zelf te besluiten of het lid wil worden van de NAVO. ''Het is niet aan Moskou om er over te beslissen, ook niet aan Brussel, maar aan Tbilisi en Kyiv. Daarom ook hadden we destijds mee moeten gaan met de ambitie van beide landen. Zij vroegen om een actieplan en dat hebben ze niet gekregen.''

De voormalige secretaris-generaal vindt dat als Georgië en Oekraïne nu besluiten om lid van de NAVO te worden, dan moet daar aan worden toegegeven, los van wat ze daar in Moskou van vinden. ''We horen geen nee te verkopen. Of ze kunnen voldoen aan de criteria om lid te worden, valt nog te bezien. Maar we kunnen niet zeggen dat we ze niet willen of dat we een neutraal land willen tussen Rusland en de NAVO.''

Bron: IWPR

Geen opmerkingen: