woensdag 1 augustus 2018

Donbas-veteraan en activist vermoord in Berdjansk

Donbas-veteraan Vitali Oleshko is gisteren vermoord in de stad Berdjansk. Oleshko, onder zijn medestrijders bekend als Sarmat, werd in de tuin bij het hotel van zijn familie in de rug geschoten met een dubbelloops jachtgeweer. Volgens de politie ontving hij de laatste tijd al meerdere doodsbedreigingen als organisator van protesten tegen een schimmige procudure bij het toewijzen van percelen grond aan oorlogsveteranen door het provinciebestuur van Zaporizja.

Oleshko vocht in het Donbas-bataljon tegen de Russen en pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne Hij kreeg een onderscheiding wegens betoonde bij de strijd om de stad Ilovajsk die honderden Oekraïense soldaten het leven kostte. Olehsko was ook enige tijd krijgsgevangene.

De politie zegt dat intussen vijf verdachten zijn opgepakt. Een patrouillewagen ontdekte in Berdjansk de auto tegen die in verband werd gebracht met de moord. In de wagen werd een jachtgeweer met afgezaagde loop aangetroffen. De auto met daarin vier mannen werd later in Vasilivka tot stoppen gedwongen. Een vijfde verdachte werd vervolgens in Berdjansk gearresteerd.

Bronnen: Unian, Interfax

Geen opmerkingen: