maandag 27 augustus 2018

Hritsenko geniet meeste vertrouwen van kiezers

Anatoli Hritsenko mag dan niet de meeste steun van de kiezers krijgen in een peiling van het onderzoeksbureau Seetarget, maar van alle potentiële presidentskandidaten geniet hij wel de meeste steun. De leider van de partij Burgerpositie komt met 13,8 procent van de mensen die zeker gaan stemmen op de tweede plaats, maar prijkt qua vertrouwen dat de kiezers in hem stellen fier bovenaan met 35 procent.

Als steeds gaat Joelia Timosjenko aan de leiding. Zij krijgt 17,9 procent achter zich, maar slechts 23 procent van alle kiezers vertrouwt de flamboyante leider van de Moederlandpartij. Joeri Bojko van het Oppositieblok staat derde met 11,2 procent. Als het op vertrouwen aankomt, staat hij evenwel zesde, nog na Oleh Liasjko, Andri Sadovi, Vadim Rabinovitsj en gaat hij met 16 procent gelijk op met Vitali Klitsjko, de burgemeester van Kyiv.

In de peiling is ook de mate van wantrouwen c.q. afkeer gemeten. Daarbij blijkt dat de helft van de kiezers (50,2 procent) niets meer moet hebben van zittend president Petro Porosjenko. Voormalig premier Arseni Jatsenjoek van het Volksfront blijkt al evenmin populair met 31,6 procent van de kiezers die niets meer van hem moet hebben. Daarna volgen Timosjenko (23,9 procent), Liasjko (20,5 procent), Bojko (18,6 procent), Tiahnobok (17,5 procent) en Rabinovitsj (17,2 procent).

Dan nog even terug naar de kanshebbers bij de presidentsverkiezingen van komend voorjaar. Na Timosjenko, Hritsenko en Bojko gaat de voorkeur van de kiezers uit naar Oleh Liasjko van de Radicale Partij (9,8 procent), Petro Porosjenko (9,1 procent) en Vadim Rabinovitsj, de leider van de partij Voor het Leven (6,2 procent). Rabinovitsj heeft overigens al te kennen gegeven dat hij niet voor eigen kans gaat, maar zijn steun geeft aan Joeri Bojko, de leider van het Oppositieblok.

Het is overigens maar de vraag wat de precieze betekenis is van alle peilingen, aangezien nog altijd 30 procent van de kiezers geen idee heeft welke kandidaat zijn of haar stem krijgt bij de komende presidentsverkiezingen.


Bron: Interfax

Geen opmerkingen: