woensdag 15 augustus 2018

Weinig animo onder vluchtelingen voor terugkeer

Nog niet eens een op de drie binnenlandse vluchtelingen is van plan terug te keren naar de nu bezette gebieden en het regeringsgebied langs de frontlijn in Oost-Oekraïne als het daar eenmaal weer rustig is. Dat blijkt uit een onderzoek van de Internationale Organisatie voor Migratie in Oekraïne en het ministerie voor de Tijdelijk Bezette Gebieden,. Slechts 28 procent van de ondervraagden verlangt naar de inderhaast verlaten woonplaats en 38 procent wil alleen terug als het oorlogsconflict is beëindigd.

Er is wel veel onzekerheid onder de binnenlandse vluchtelingen, want 18 procent zei geen definitief antwoord te kunnen geven op de vraag of zij op een dag terug willen naar de plaats van herkomst. Zij zijn onzeker of er voor henzelf en hun kinderen nog wel een toekomst is in de nu bezette gebieden. Voor 12 procent geldt dat de vraag voorlopig open wordt gehouden, 3 procent wilde geen antwoord geven en slechts 1 procent wil zo snel mogelijk terug.

Op de vraag wat ze de komende drie maanden gaan doen, antwoordde 84 procent dat ze er het beste van willen maken op hun huidige verblijfplaats. Anderen willen verhuizen binnen Oekraïne of naar het buitenland. Er zijn zo'n 1,5 miljoen binnenlandse vluchtelingen in Oekraïne, niet alleen uit de Donbas maar ook van de door Rusland ingepikte Krim.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: