donderdag 30 augustus 2018

Rusland nog altijd grootste investeerder in Oekraïne

Vreemd genoeg is Rusland in het eerste halfjaar van 2018 de belangrijkste investeerder in Oekraïne gebleken. Er kwam 373 miljoen euro uit het buurland, waarmee Oekraïne min of meer op voet van oorlog verkeert, en dat was volgens het Nationaal Statistisch Bureau goed voor 36,4 procent van het totaal. Op de tweede plaats komt Cyprus met 187 miljoen euro aan investeringen, terwijl Nederland de derde investeerder is met 177,6 miljoen euro.

Op ruime afstand volgen Oostenrijk (50,2 miljoen), Polen (46,3 miljoen), Fankrijk (40 miljoen) en Groot-Brittannië (37,1 miljoen). Van het totaal aan investeringen van 641 miljoen euro ging 59,6 procent naar fianciering en verzekeringen. In detailhandel werd 9,6 procent geïnvesteerd en 8,2 procent in de industrie. Naar informatica en telecommunicatie ging 7,9 procent.

Over die tweede plek van Cyprus als investeerder valt nog op te merken dat veel rijke Oekraïners daar bankrekeningen hebben vanwege het gunstige fiscale klimaat.

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Sigma Bleyzer maakte onlangs bekend 85 miljoen euro te willen investeren in de winning van aardgas in Oekraïne. Ook uit Canada zijn meer investeringen te verwachten.

Voorzitter Zenon Pitichny van de Canadees-Oekraïense Kamer van Koophandel constateerde onlangs al dat er groei zit in de investeringen. Hij kondigde daarbij aan dat in de herfst een beurs wordt gehouden om Canadese investeerders te attenderen op de mogelijkheden die Oekraïne ze biedt.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: