maandag 13 augustus 2018

'Weg van Stanitsja Loehanska? Dan dreigt escalatie'

Als het Oekraïense leger zich terugtrekt van Stanitsja Loehanska, dan leidt dat volgens Irina Verihina niet tot een betere situatie in het dorp maar dreigt juist een escalatie. De voormalige gouverneur van de provincie Loehansk wijst er in een interview met tv-zender 112 op dat het leger vier jaar geleden juist om elke vierkante meter heeft gevochten vanwege het strategische belang van Stanitsja Loehanska.

''Vanwege het strategische belang is het simpelweg onmogelijk om tot terugtrekking over te gaan, omdat dan de elektriciteitscentrale in Stjastia binnen het bereik van de vijand komt. Bovendien geven we dan de brug uit handen die nu nog de 'levensader' is die het bezette deel van de provincie Loehansk verbindt met het deel dat in handen van het leger is'', aldus Verihina.

Zij wijst op de situatie in Zolote. Het was alweer geruime tijd geleden de bedoeling hier ook een doorlaatpost te maken. ''Echter, aan de andere kant is de weg bezet, zijn er mijnen gelegd en er staan Russische wapens. En niemand wil dat de OVSE daar toezicht houdt op de Russische wapens waarover de rebellen beschikken.''

De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken zei eerder vandaag dat zijn Regering pas weer een topoverleg van de Normandische Vier wil als Oekraïne zich terugtrekt bij Stanitsja Loehanska (en er een grondwetswijziging komt die de bezette gebieden autonomie geeft binnen Oekraïne).

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: