dinsdag 21 augustus 2018

Eurocommissaris Mijatovic wil bemiddelen op honderdste dag hongerstaking Sentsov

Een recente foto van Oleh Sentsov in het strafkamp.
Eurocommissaris voor de mensenrechten Dunja Mijatovic werpt zich op als bemiddelaar tussen Rusland en Oekraïne om een uitwisseling van gevangenen tot stand te brengen. Zij heeft het aanbod gedaan in brieven aan de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov.

In juni kwamen de nationale ombudsvrouwen van beide landen overeen dat er zo snel mogelijk een gevangenenruil moet komen. ''Ik volg de ontwikkeligen op dit gebied op de voet en ik moet tot mijn spijt constateren dat er sindsdien geen enkele vooruitgang is gemaakt, zeker niet waar het gaat om de meest kwetsbare gevangnen'', aluds Mijatovic.

Zij noemt geen namen van gevangenen, maar het ongewisse lot van de Oekraïense filmregisseur Oleh Sentsov heeft de Eurocommissaris ongetwijfeld aangezet tot actie. Niet voor niets wordt het aanbod om te bemiddelen bekend gemaakt op de honderdste dag van de hongerstaking van Sentsov, die eist dat alle 64 Oekraïense politieke gevangen worden vrijgelaten. Zelf zit hij al vier jaar gevangen en heeft hij nog zestien jaar te gaan vanwege een veroordeling wegens het plannen van een terroristische daad op de door Rusland bezette Krim. Sentsov zegt onschuldig te zijn.

Terwijl de Russische autoriteiten nog altijd volhouden dat het goed met de Oekraïner gaat in het Siberische strafkamp IJsbeer, zegt Ivan Melnikov dat Sentsov zonder twijfel gedwongen wordt gevoed als zijn leven echt in gevaar komt. Melnikov is secretaris van een commissie die toezicht houdt op de leefsituatie in de Russische gevangenissen.

Hij veronderstelt ook dat Sentsov toch wel voedingsstoffen toegediend krijgt. ''Anders had hij zijn hongerstaking nooit zo lang vol kunnen houden. Overigens vindt ik een hongerstaking geen effectief middel om iets af te dwingen, al is het natuurlijk wel zo dat het voor Sentsov een principiële zaak is geworden.''

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: