donderdag 23 augustus 2018

'Blok-Porosjenko wil uitstel presidentsverkiezingen'

Het parlementslid Leonid Jemets van het Volksfront heeft vandaag voor de nodige beroering gezorgd met zijn mededeling dat de presidentsverkiezingen mogelijk worden uitgesteld. Een voorstel daartoe zou worden voorbereid door parlementsleden van het Blok-Porosjenko. De verkiezingen staan gepland voor de laatste zondag van maart, zoals de grondwet dat voorschrijft.

De huidige president Petro Porosjenko werd evenwel gekozen in mei 2014, zodat hij in maart volgend jaar nog niet zijn termijn van vijf jaar heeft volgemaakt. Dat is pas op 25 mei het geval. De belangrijkste reden om de presidentsverkiezingen uit te stellen, is volgens Jemets dat de nieuwe president minder lang zit opgescheept met het huidige parlement. De parlementsverkiezingen zijn op de laatste zondag van oktober volgend jaar.

Parlementsvoorzitter Andri Paroebi (Blok-Porosjenko) kwam snel met een ontkenning. Hij belegde inderhaast een persconferentie om duidelijk te maken dat wat hem betreft de presidentsverkiezingen als gepland worden gehouden op de laatste zondag van maart, in het vijfde jaar van de ambtstermijn van de zittende president.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: