zaterdag 25 augustus 2018

Expert houdt rekening met Russische landing vanaf de Zee van Azov

Rusland bereidt zich volgens Oleksandr Chara voor op een mogelijke landingsoperatie vanaf de Zee van Azov op de Oekraïense kust. De adjunct-directeur van het Zwarte Zee Instituut voor Strategische Studies schrijft dit in een blog op de nieuwssite Obozrevatel. ''Het hinderen van de scheepvaart, zoals Rusland al enige tijd doet op de Zee van Azov, toont aan dat Rusland de oorlog tegen Oekraïne nu naar de zee heeft verplaatst. Hier is sprake van een sluipende agressie.''

Nu Rusland zowel de Krim in bezit heeft als de Straat van Kertsj controleert, is het eenvoudig om Oekraïne van z'n zeeroutes te beroven door de Zee van Azov ook te controleren. Oekraïne bezit nauwelijks nog een marine. ''Als Oekraïne geen toegang meer heeft tot zee, dan brengt dat onvoorstelbare schade toe aan onze economie'', aldus Chara.

Hij vindt dat Oekraïne op drie manieren moet reageren op deze nieuwe Russische dreiging: door diplomatie, via de internationale rechtspraak én militair. Het ministerie van Buitenlandse Zaken moet eisen dat de Veiligheidsraad het onderwerp op de agenda zet, dat er officieel protest aangetekend moet worden en dat voldoende bewijzen verzameld moeten worden van de pesterijen van de Russische kustmacht tegenover het vrachtverkeer.

Ook zou Oekraïne het verdrag uit 2003 over de gezamenlijke zeggenschap over de Zee van Azov en de Straat van Kertsj moeten opzeggen. Chara is kritisch over de in zijn ogen lakse manier waarop het ministerie van Buitenlandse Zaken met deze kwestie om gaat, maar prijst daarentegen het ministerie van Defensie dat extra marineschepen heeft gestuurd om vrachtschepen te beschermen die dreigen te worden opgebracht door de Russische kustwacht.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: