vrijdag 31 augustus 2018

Poetin noemt Zachartsjenko 'een ware patriot'

De Russische president Vladimir Poetin noemt de vanmiddag bij een aanslag omgekomen separatistenleider Aleksandr Zachartsjenko een fatsoenlijke man die ''zijn moederland heeft verdedigd in een donkere periode, waarbij hij een grote verantwoordelijkheid toonde''. In een op de website van het Kremlin gepubliceerde verklaring omschrijft hij de zelfbenoemde premier van de Volksrepubliek Donetsk ''een echte leider van het volk, dapper en besluitvaardig, een ware patriot van de Donbas''. De verklaring is opvallend, omdat Poetin niet reageerde op de eerdere moorden op prominente separatisten. 

In Rusland is inmiddels een onderzoek begonnen naar wie verantwoordelijk is voor de dood van Zachartjsenko. Volgens Russische media is ook Oleksandr Timofejev overleden. Eerder werd nog gemeld dat de minister van Financiën van de DNR tot de gewonden behoorde. 

Als opvolger van Zachartsjenko is inmiddels Dmitri Trapeznikov benoemd. Hij was de 'tweede man' onder Zachartsjenko. De 37-jarige Trapeznikov werd geboren in Krasnodar, maar woont sinds 1982 in Donetsk. Van 2001 tot 2005 was hij manager bij de FC Shachtar, daarna vervulde hij diverse functies in het bedrijfsleven.

Bronnen: 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: