donderdag 9 augustus 2018

VN: alle partijen schuldig aan wreedheden bij strijd om Ilovajsk in augustus 2014

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties meent dat alle betrokken partijen zich schuldig hebben gemaakt aan wreedheden bij de strijd om de stad Ilovajsk in augustus en september 2014. De Oekraïense autoriteiten wordt verweten dat ze hebben nagelaten om goed onderzoek te doen naar mogelijke wreedheden en zelfs oorlogsmisdaden.

Het rapport meldt onder meer het slecht behandelen en zelfs martelen van gevangenen die er van werden verdacht dat ze tot de separatisten behoorden. De dertien mannen werden door soldaten van het vrijwilligersbataljon Donbas vastgehouden in onder meer een schoolgebouw in Ilovajsk.

Zo'n 300 krijgsgevangen genomen Oekraïense soldaten kregen het minstens zo zwaar te verduren. Zij werden in twee groepen verdeeld: 'gewone' soldaten en leden van vrijwilligersbataljons. Die laatste groep werd geslagen, gemarteld en er waren schijnexecuties. Oorlogsvrijwilligers uit de provincies Donetsk, Loehansk en Charkiv werden als 'verraders' aangemerkt en kregen een nóg slechtere behandeling. Tenminste vier Oekraïense soldaten overleden in gevangenschap.

Het Oekraïense leger bleek niet opgewassen tegen het reguliere Russische leger dat de rebellen te hulp kwam bij de strijd om Ilovajsk. Toen het leger de stad moest opgeven, werd de soldaten een vrijgeleide beloofd als ze te voet Ilovasjk zouden verlaten. Tegen de afspraak in opende het Russische leger het vuur op de Oekraïense soldaten. Zeker 366 Oekraïense soldaten sneuvelden bij de strijd om Ilovajsk en de daarop volgende aftocht, tenminste 429 soldaten raakten gewond.

Meer over de slag om Ilovajsk is hier te lezen. Het volledige rapport van de Verenigde Naties is hier te lezen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: