dinsdag 28 augustus 2018

Russische hackers zochten vertrouwelijke informatie bij top oosters-orthodoxe kerk

Oecumenisch patriarch Bartholomeus.
De Russische hackersgroep Fancy Bear heeft jarenlang geprobeerd om het mailverkeer te onderscheppen van de belangrijkste mensen in de orthodoxe kerken, waaronder de oecumenisch patriarch Bartholomeus, de geestelijk leider van de 300 miljoen orthodoxe gelovigen. De 78-jarige Bartholomeus gebruikt weliswaar zelf geen e-mail, maar zijn naaste medewerkers wel. Er zijn dan ook diverse pogingen gedaan om hun Gmail-accounts te hacken.

Deze activiteiten zijn aan het licht gekomen bij het onderzoek in de Verenigde Staten of sprake is geweest van Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Er zijn inmiddels twaalf agenten van de Russische geheime dienst ontmaskerd die de verkiezingscampagne van Hillary Clinton hebben gedwarsboomd door informatie te stelen en die vervolgens naar de media te lekken.

Uit het onderzoek bleek ook dat de hackersgroep Fancy Bear in opdracht van de Russische geheime dienst FSB hebben geprobeerd om vertrouwelijke informatie los te krijgen uit de top van de oosters-orthodoxe kerken. Het zou onder meer zijn gegaan om mails van enkele metropolieten, min of meer vergelijkbaar met de aartsbisschoppen van de rooms-katholieke kerk.

Met name ging het om Bartholomeus Samaras, een vertrouweling van oecumenisch patriarch Bartholomeus, om de invloedrijke Emmanuel Adamakis en om Elpidophorus Lambriniadis, hoofd van een belangrijk seminarie op het Turkse eiland Halki. Zij hebben allemaal te maken met de Tomos-kwestie, waarbij de Oekraïens-orthodoxe kerk van het patriarchaat Kyiv zich ook formeel los kan maken van de Russisch-orthodoxe kerk en als autocefale, onafhankelijke kerk wordt erkend.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: