vrijdag 24 augustus 2018

Koetsjma benoemt drie historische missers

Oud-president Leonid Koetsjma.
Oud-president Leonid Koetsjma noemt in een interview met Radio Free Europe/Radio Liberty drie grote fouten die zijn gemaakt in de 27 jaar dat Oekraïne een onafhankelijk land is. Het opgeven van de kernwapens is er één van, evenals de gemiste kans om het land een andere weg in te laten slaan na de Oranjerevolutie en als derde de verkiezing van Viktor Janoekovitsj als president.

''We hebben onze kernwapens opgegeven en het verdrag van Boedapest ondertekend in 1994, terwijl de veiligheidsgaranties die we van een aantal grote landen kregen niets waard zijn gebleken. We hebben ons toen niet gerealiseerd dat het weleens om een loze belofte kon gaan, dat hypocrisie en cynisme ons deel zou worden'', aldus Koetsjma die destijds als president zijn handtekening zette en daar nu flink spijt van heeft.

De Oranjerevolutie van 2004 op Majdan gaf de Oekraïners hoop op een betere toekomst, maar daar kwam niets van terecht omdat president Viktor Joestsjenko en zijn premier Joelia Timosjenko hun energie vooral gebruikten om elkaar het leven zuur te maken in plaats van het land te hervormen. ''Dat leidde tot een beschamende economische terugval, maar ook tot ontmoediging bij de bevolking. Een historische kans ging verloren.

Met het aan de macht komen van Janoekovitsj ''werd de grondwet geweld aangedaan, werden politieke hervormingen teruggedraaid, werd het verdrag van Charkiv gesloten waarbij Rusland nog eens decennialang z'n Zwarte Zeevloot in Sevastopol mocht laten en werden de onderhandelingen met de Europese Unie over een associatieverdrag afgebroken''.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: