zondag 12 augustus 2018

Sentsov per vliegtuig vertrokken, of toch niet?

Een recente foto van Oleh Sentsov in de strafkolonie,
Er is onduidelijkheid over de verblijfplaats van de Oekraïense filmregisseur Oleh Sentsov. Verslaggeefster Viktoria Ivleva van de nieuwssite Novaja Gazeta meldde gisteravond laat eerst dat hij aan boord van een vliegtuig zou zijn dat in de buurt van het Siberische strafkamp IJsbeer zou zijn vertrokken.

'Het lijkt erop dat hij gered is! Hij is per vliegtuig vertrokken van Salechard. Hopelijk is Kyiv de eindbestemming', schreef ze op haar Facebookpagina. Maar om 2.55 uur herriep ze dat. Haar eerdere informatie over het vliegtuig en over Sentsov kon ze niet bevestigd krijgen. Integendeel zelfs. 'Het lijkt er helaas op dat hier een spelletje gespeeld wordt. Laten we afwachten hoe het morgenochtend is.'

Intussen had Sentsov's nicht Natalja Kaplan, een in Moskou wonende journaliste, ook al laten weten dat zij geen informatie had over Oleh Sentsov en het vliegtuig waarmee hij uit Siberië vertrokken zou zijn. Vanmorgen gaf de hoogste baas van het Russische gevangeniswezen tegenover het persbureau TASS te kennen dat het bericht over Sentsov's vertrek (of overplaatsing) onjuist is.

Sentsov is inmiddels bezig aan de 91e dag van zijn hongerstaking. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin zei gisteren dat zijn landgenoot ''tussen leven en dood zweeft''. De Europese Unie verzocht de Russische autoriteiten vrijdag om Sentsov een betere medische behandeling te geven, de Amerikaanse regering wil dat hij wordt vrijgelaten. De Oekraïner zit al vier jaar gevangen in Rusland, hij heeft een gevangenisstraf van twintig jaar gekregen voor het plannen van een aanslag op de Krim. Sentsov ontkent.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: