dinsdag 14 augustus 2018

Stadsbestuur Kyiv lost warmwaterprobleem deels op

Het stadsbestuur van Kyiv heeft toestemming gekregen van de regering om tijdelijk aardgas in te kopen bij het bedrijf Oekrnaftoboerinnja tegen een prijs die bijna het dubbele is dan die van het staatsenergiebedrijf Naftogaz. Vanwege een conflict van het stadsbestuur met Naftogaz over de gaslevering aan de verwarmingscentrales zitten de inwoners van de hoofdstad al sinds mei zonder warm water.

Het is de bedoeling dat de inkoop van gas bij Oekrnaftoboerinnja tijdelijk is. Er is contract afgesloten voor de levering van 18 miljoen kubieke meter aardgas tegen een prijs van 331 euro per duizend kubieke meter. Naftogaz rekent momenteel 182 euro. Het stadsbestuur neemt het prijsverschil voor z'n rekening, zodat de inwoners niet met veel hogere kosten worden geconfronteerd.

Met een andere leverancier zijn de problemen nog verre van opgelost. Zo'n 3.000 huishoudens in de hoofdstad die al sinds mei zonder warm water zitten, blijven er vooralsnog van verstoken. Alleen de warmwatercentrale CHPP-5 krijgt vooralsnog gas. Het betekent dat er wel warm water gaat naar de wijken Darnitski, Solomjanski, Petserski, Golosiivkski, Sjevtjenskiviski (deels), Charkivski, Poznjaki, Osokorki, Roesanivka, Berezjaki en Teremki.

De problemen rond de warmwaterlevering ontstonden vorig jaar al toen het stadsbestuur besloot om van leverancier te veranderen. De nieuwe leverancier Kyivteploenergo kreeg echter te maken met de schuldenlast van Kyivenergo, de vorige leverancier, en kon niet meer aan z'n verplichtingen tegenover Naftogaz voldoen. Naftogaz besloot daarop geen aardgas meer te leveren aan Kyivteploenergo. Tot dit probleem is opgelost, zitten 3.000 huishoudens nog altijd zonder warm water.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: