vrijdag 10 augustus 2018

'Politie Cherson betrokken bij aanslag op Handzjoek'

Katerina Handzjoek. Foto: Facebookpagina Handzjoek.
De staatsveiligheidsdienst SBOe zegt dat de politie van de stad Cherson betrokken is bij de recente aanval met accuzuur op de bekende activiste en adviseur van de burgemeester Katerina Handzjoek. Agenten zouden de aanval samen met separatisten hebben voorbereid en uitgevoerd om voor onrust te zorgen in het zuiden van het land.

Er is inmiddels een verdachte opgepakt. De 38-jarige Mikola Novikov, inwoner van de stad Cherson. Een tweede verdachte wordt nog gezocht.

Advocaat Masi Najem behartigt de belangen van Handzjoek. Hij is tevreden met het naar buiten brengen van de betrokkenheid van de politie bij de aanslag, maar tegelijkertijd betwijfelt hij of de politieke wil aanwezig is om de betrokken politiemensen te straffen.

Het is ook niet duidelijk of Novikov werkelijk degene is geweest die de bijtende stof over Handzjoek heen heeft gegoten. Zijn zus zegt dat hij samen met haar die dag aan zee heeft doorgebracht. Novikov's advocaat heeft al laten weten dat hij zeven of acht getuigen heeft die zijn alibi bevestigen. Er wordt nog naar een tweede dader gezocht. Er zijn beveiligingsbeelden van de winkel waar deze man het accuzuur heeft gekocht.

De aanslag op Katerina Handzjoek had plaats op dinsdag 31 juli. Zij liep ernstige brandwonden op, haar lichaam is voor een derde deel verbrand. De jonge vrouw werd inderhaast overgevlogen naar Kyiv, waar ze nog altijd in een ziekenhuis verblijft.

De aanval op haar heeft vrijwel zeker te maken met de kritiek die zij uitte op de politie Zo beschuldigde zij in september vorig jaar Artem Antoshtsjoek, hoofd van de afdeling economische delicten van de politie in de provincie Cherson, er van dat hij 3 procent 'commissie' eiste van contracten en aanbestedingen. Het was het begin van een langslepend conflict, waarbij Antoshtsjoek op zijn beurt Handzjoek er van beschuldigde dat zij hem zou afpersen.

Ook viel ze herhaaldelijk Ilja Kiva aan, voormalig adviseur van de minister van Binnenlandse Zaken. Kiva verkeert volgens Handzjoek in pro-Russische kringen.

Bron: Kharkiv Human Rights Protection Group

Geen opmerkingen: