zaterdag 25 augustus 2018

'Huur buitenland in om gas in Oekraïne te winnen'

De Oekraïense regering zou moeten overwegen om buitenlandse bedrijven in te schakelen om aardgas te winnen. Dat heeft John Bolt, de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, premier Volodimir Hrojsman geadviseerd. Volgens Bolt had hij ''een erg interessant gesprek'' met de premier. ''Voor zover ik heb begrepen bezit Oekraïne zelf voldoende aardgas om aan de binnenlandse vraag te voldoen. Het moet alleen wel uit de grond worden gehaald.''

Er zitten grote hoeveelheden schaliegas in de Oekraïense bodem. Er zijn twee immense gasvelden, in het oosten en westen van het land. Buitenlandse bedrijven, waaronder Shell, hadden al concessies voor de - omstreden - winning van het schaliegas, maar zij trokken zich terug na de Russische annexatie van de Krim en het begin van het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne.

Oekraïne importeert nu vrijwel alle aardgas die het verbruikt. Decennialang was het Russische gas spotgoedkoop, maar sinds beide landen in onmin leven is de prijs omhoog geschoten en importeert Oekraïne nu al bijna twee jaar uitsluitend aardgas uit Europa.

Heel eventjes werd overwogen om toch weer Russisch gas te kopen. Er was zelfs al vooruitbetaald voor de levering van een flinke portie per 1 maart van dit jaar, maar enkele dagen daarvoor besloot het Russische Gazprom toch niet te leveren en werd het voorschot terugbetaald.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: