vrijdag 31 augustus 2018

Hollande in memoires: 'Poetin dreigde in Minsk leger van Oekraïne te vernietigen'

Francois Hollande.
De Russische president Vladimir Poetin dreigde in februari 2015 dat hij het Oekraïense leger van de kaart zou vegen als er geen akkoord zou worden bereikt in Minsk. Volgens het weekblad Tizhden schrijft de Franse oud-president Francois Hollande hierover in zijn memoires waaruit delen worden gepubliceerd. Hollande zocht samen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Oekraïense president Petro Porosjenko naar een oplossing voor het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne en onderhandelde daarover met Poetin in de Wit-Russische hoofdstad.

Poetin zou erg nerveus zijn geweest. Hij en Porosjenko begonnen op een gegeven moment tegen elkaar te schreeuwen en de Russische president dreigde het Oekraïense leger te vernietigen. ''Wat ik aan herinneringen heb aan die lange nacht van 11 op 12 februari 2015, die we doorbrachten in die enorme sfeerloze hal van het Onafhankelijkheidspaleis in Minsk, Wit-Rusland? Het wa ten tijde van de crisis die Oekraïne doormaakte nadat de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj uit zijn ambt was gezet, als gevolg van zijn weigering om het associaiteverdrag met de EU te tekenen'', schrijft Hollande.

Volgens Hollande was de eerste versie van het Minsk-akkoord geschreven door Merkel. ''Zij wilde zelf die tekst schrijven - niemand had zich er mee te bemoeien, ook haar eigen adviseurs niet. Dat is haar temperament, haar werkwijze - ze is altijd ernstig, zorgvuldig en doet het met aandacht (...). Porosjenko en Poetin spraken de hele tijd met stemverheffing. De Russische president was zo nerveus dat hij zelfs begon om het leger van zijn tegenstander volledig van de kaart te vegen. Daarmee gaf hij aan dat zich op dat moment Russische troepen in Oost-Oekraïne bevonden. Maar Poetin hervond zich'', aldus Hollande.

De Franse oud-president schrijft ook dat Porosjenko er op stond dat Oekraïne het voor het zeggen zou houden in de Donbas, terwijl Poetin aanstuurde op autonomie voor de oostelijke provincies en hij dreigde het staakt-het-vuren nog eens drie weken op te schuiven.''Hij (Poetin) hield vol dat hij geen direct contact had met de leiders van de militanten; hij zei dat hij geen besluiten kon nemen in hun plaats.''

Hollande spreekt in zijn memoires ook uit dat hij ervan verzekerd is dat Rusland achter het neerschieten van MH17 zat.

De volledige tekst van het Minsk-akkoord van feburari 2015 is hier te lezen. Meer over de akkoorden van september 2014 en februari is hier te lezen.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: