vrijdag 24 augustus 2018

Tegenstribbelen helpt niet meer, gasprijs hoger

De aardgasprijs wordt marktconform.
Na maanden van tegenstribbelen lijkt het kabinet overstag: de aardgasprijs voor de huishoudens gaat fors omhoog. Oekraïne ontkomt er niet aan, moet premier Volodimir Hrojsman toegeven. ''Ik heb het een jaar tegen kunnen houden, maar het is niet anders'', zei de premier gisteren tijdens een werkbezoek aan Loetsk. Het Internationaal Monetair Fonds wil Oekraïne alleen nog helpen als er een marktconforme prijs voor het aardgas wordt berekend.

Dat komt volgens uiteenlopende inschattingen neer op prijsverhogingen van 30 tot zelfs wel 60 procent, als gevolg van de stijgende prijzen op de internationale markten. Dat werd tot dusverre omschreven als ''irrationeel'', maar zonder de steun van het IMF komt Oekraïne nog dit jaar in grote financiële problemen. Er moeten namelijk grote leningen worden terugbetaald, maar ook de rente op de miljardenleningen van de afgelopen jaren is niet misselijk.

Het slechte nieuws voor de Oekraïense consument gaat vergezeld van goed nieuws. Het plan om de compensatie voor de gestegen energieprijzen voor arme gezinnen te schrappen als ze nog niet over een gasmeter beschikken gaat toch niet door. Het blijkt dat het per abuis op de lijst van goedgekeurde voorstellen is beland. In het kabinetsberaad van woensdag werd het voorstel weggestemd.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: