donderdag 9 augustus 2018

'Oleh Sentsov schrijft dat het einde nabij is'

Natalja Kaplan, een nicht van Oleh Sentsov, zegt dat de gezondheidstoestand van de Oekraïense filmregisseur na een hongerstaking van 88 dagen kritiek is. De in Moskou wonende journaliste zegt dat Sentsov via zijn advocaat een brief naar familie heeft gestuurd waaruit blijkt dat hij z'n bed haast niet meer uit komt. ''Hij schrijft dat het einde nabij is - en dan bedoelt hij niet dat hij snel wordt vrijgelaten''.

Sentsov vraagt zich in de brief ook af of er veel aandacht is voor zijn situatie in het Siberische strafkamp IJsbeer. ''Hij krijgt geen informatie van buiten het strafkamp en weet dus ook niet dat veel mensen zich zorgen om hem maken'', aldus Kaplan. Het Europese Hof voor de Mensenrechten spant zich volgens Kaplan in voor het overbrengen van Sentsov naar een ziekenhuis in de buurt van zijn woning op de Krim.

''Maar Oleh wil daar niet aan meewerken, omdat hij vreest dat hij de reis niet overleeft. Hij is al opgenomen geweest op de intensive care van een gewoon ziekenhuis in Labitnangi, maar daar was het allemaal niet beter dan in het gevangenishospitaal. Ja, dat is Rusland. En ik kan niets meer bedenken hoe we hem daar weg krijgen.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: