maandag 13 augustus 2018

Lavrov: 'Oekraïne moet afspraken nakomen, dan pas nieuwe topontmoeting Normandische Vier'

Minister Sergej Lavrov.
Van een volgende ontmoeting van de Normandische Vier kan volgens de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken alleen sprake zijn als eerst de afspraken van vorige ontmoetingen zijn nagekomen. Hij wijst dan in het bijzonder op de drie plekken langs de frontlijn in Oost-Oekraïne waar de strijdende partijen afstand van elkaar zouden nemen.

Daarover is zowel in 2015 in Parijs als in 2016 in Parijs gesproken door de presidenten van Oekraïne, Rusland en Frankrijk en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Lavrov wijst er op dat dit op twee van de drie plekken inderdaad is uitgevoerd zoals afgesproken, maar dat het bij het dorp Stanitsja Loehanska nog steeds niet het geval is. Uiteraard legt de Russische minister de schuld bij Oekraïne.

''De OVSE heeft al 22 maal opgeroepen tot een staakt-het-vuren van zeven dagen om die terugtrekking in gang te zetten. Telkens wist Oekraïne te voorkomen dat die zeven dagen vol werden gemaakt.'' Aan Oekraïense zijde wordt de schuld juist bij de pro-Russische rebellen gelegd voor de schendingen.

Ook van de in Parijs gemaakte afspraak dat Oekraïne de eigen grondwet zodanig wijzigt dat de door de separatisten bezette gebieden een speciale status krijgen, is volgens Lavrov door toedoen van de Oekraïense regering nog altijd niets terecht gekomen. In Oekraïne is veel verzet tegen zo'n speciale status, omdat het inhoudt dat de bezette gebieden formeel wel bij Oekraïne gaan horen, maar eigenlijk zelfstandig worden en een splijtzwam binnen Oekraïne gaan vormen.

Voor Lavrov is het allemaal voldoende om te constateren dat er alleen een volgende topontmoeting van de Normandische Vier komt als Oekraïne eerst de eerder gemaakte afspraken nakomt. De boodschap: aan Rusland zal het allemaal niet liggen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: