vrijdag 31 augustus 2018

Separatistenleider Zachartsjenko gedood bij explosie

Aleksandr Zachartjsenko, de leider van de separatisten in Donetsk, is dood. Hij zou eind van de middag het slachtoffer zijn geworden van een explosie in het café Separ (Separatist) in het centrum van de stad Donetsk. Na de explosie is er brand uitgebroken. Zachartsjenko's dood - hij overleed kort na de explosie in een ziekenhuis - werd bekend gemaakt door het Russische persbureau TASS. Hij is 42 jaar geworden. Bij de explosie zouden ook drie gewonden zijn gevallen, waaronder minister Aleksandr Timofejev van Financiën van de Volksrepubliek Donetsk.

Volgens een andere separatistenleider in Donetsk, Denis Poesjilin, is sprake van een aanslag door Oekraïense saboteurs. ''Vergelding volgt'', aldus Poesjilin. Er zouden meerdere arrestaties zijn verricht.

Of inderdaad sprake is van een aanslag door één van de Oekraïense geheime diensten is de vraag. Het zingt al langer rond dat ze in Moskou af wilden van Zachartsjenko. Poesjilin zou de nieuwe leider moeten worden. De aanslag van vanmiddag kan evenwel zorgen voor escalatie van de situatie in Oost-Oekraïne als hier inderdaad 'vergelding' op volgt, zoals Poesjilin meteen al aankondigde na het bekend worden van de dood van Zachartsjenko.

In de afgelopen jaren zijn zeker zeven belangrijke separatisten gedood, zonder dat duidelijk werd door wie. Als gebruikelijk zeggen de separatisten dat de dader(s) uit Oekraïne komen. De Oekraïense regering heeft inmiddels elke betrokkenheid bij de dood van Zachartsjenko ontkend. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat de aanslag zeker het werk is van de Oekraïense geheime dienst.

De feestelijkheden van morgen vanwege de opening van het nieuwe schooljaar zijn afgelast. Alle wegen naar de stad Donetsk zijn afgezet. De noodtoestand is intussen uitgeroepen.

Brnneon: 112.ua, DAN, Interfax, TASS

Geen opmerkingen: