vrijdag 10 augustus 2018

'Nord Stream 2 is Europa's Paard van Troje'

In mei is begonnen met de aanleg van de Nord Stream 2.
De gaspijplijn Nord Stream 2 is volgens president Petro Porosjenko ''het Paard van Troje van de Europese Unie''. Hij roept op zijn Facebookpagina de EU op ''om deze bedrieglijke en destructieve handelwijze van het Kremlin zo snel mogelijk kwijt te raken en hun eigen energieveiligheid te verdedigen''.

Porosjenko neemt het negeren door het Russische staatsbedrijf Gazprom van de uitspraken van de arbitragecommissie van de Kamer van Koophandel als voorbeeld hoe onbetrouwbaar Rusland is als energieleverancier. ''Het geeft goed weer hoe Rusland om denkt te gaan met de Nord Stream 2, met mogelijk catastrofale gevolgen voor de Europese Unie.''

In mei werd begonnen met de aanleg van de 1.220 kilometer lange gaspijplijn die vanuit Rusland via de Baltische Zee direct naar Noord-Duitsland gaat en daar aansluit op het Europese gasnetwerk. Gazprom heeft met 51 procent van de aandelen de zeggenschap over de Nord Stream 2. Andere aandeelhouders zijn ENGIE (Frankrijk), OMV (Oostenrijk), Uniper en Wintershall (Duitsland) en Shell/Gasunie (Groot-Brittannië/Nederland).

Oekraïne is tegen de Nord Stream 2 die het land buiten sluit als transportland voor Russisch aardgas richting Europa. Ook de Verenigde Staten, Polen en de Baltische Staten zijn er tegen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: