vrijdag 31 augustus 2018

Russisch-orthodoxe patriarch Kirill loopt een blauwtje

Oecumenisch patriarch Bartholomeus.
Patriarch Kirill van de Russisch-orthodoxe kerk heeft bot gevangen bij eucumenisch patriarch Bartholomeus. Het hoofd van de Oosters-orthodoxe kerk heeft hem namelijk gezegd dat hij van plan is om de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse patriarchaat de autocefale, onafhankelijke status te verlenen. Patriarch Kirill was juist naar Istanboel gereisd om Bartholomeus daarvan te weerhouden. Eerst was er een ontmoeting met de leden van de synode, daarna een gesprek onder vier ogen tussen Bartholomeus en Kirill met alleen een tolk voor beiden.

Volgens aartsbisschop Jevstrati Zorja van het Kyivse patriarchaat eindigde de bijeenkomst voor één uur 's middags. ''De gasten zouden blijven voor het diner, maar ze vertrokken meteen.'' Toen een verslaggever patriarch Kirill vroeg hoe de gesprekken verlopen waren, antwoordde die kortaf ''Goed, goed'', en volgens Zorja klonk dat weinig overtuigend.

De Franse metropoliet Emmanuel was even later duidelijk" ''We hebben de patriarch uitgelegd dat besloten is om de kerk van het Kyivse patriarchaat de autocefale status te verlenen. Daar wordt nu aan gewerkt.'' Er wordt later vandaag nog een officiële verklaring verwacht van oecumenisch patriarch Bartholomeus.

Er zijn twee Oekraïens-orthodoxe kerken: van het Moskouse en van het Kyivse patriarchaat. Het patriarchaat Moskou behoort tot de Russisch-orthodoxe kerk, het patriarchaat Kyiv officieel ook. Maar feitelijk is het een zelfstandige kerk, maar dan zonder officiële erkenning van de overkoepelende Oosters-orthodoxe kerk. Met een Tomos, het verlenen van de autocefale, onafhankelijke status moet daar verandering in komen. De Russisch-orthodoxe kerk is daar uiteraard faliekant op tegen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: