donderdag 16 augustus 2018

Ruim helft Oekraïense bruggen in slechte staat

De Metrobrug in Kyiv.
Het zal niemand verbazen die de toestand van veel Oekraïense wegen kent, dat ook veel bruggen in slechte staat verkeren. Voormalig onderminister van Infrastructuur Volodimir Shoelmeister zegt dat meer dan de helft van alle bruggen in het hele land in een slechte tot zeer slechte staat verkeert. Een aantal bruggen kan ''zelfs ieder moment instorten'', zegt hij in een interview met tv-zender 112 naar aanleiding van de ingestorte brug in de Italiaanse stad Genua.

Volgens Shoelmeister telt Oekraïne zo'n 16.000 bruggen, waarvan een kleine 9.000 hoognodig een grote opknapbeurt nodig heeft of zelfs vervangen moet worden. ''Het is een enorm probleem dat slechts aandacht krijgt als er elders een brug instort, zoals nu in Genua is gebeurd. Maar die aandacht zakt snel weer weg en dan gebeurt er weer niets'', zegt de voormalige onderminister.

De kosten zijn enorm. ''Als we het hebben over de grote bruggen, zoals die over de Dnipro in Kyiv, dan is er 1 miljard hrivna (31,7 miljoen euro) nodig voor een grondige opknapbeurt. Dit bedrag hoeven we niet met 9.000 te vermenigvuldigen, want er zijn ook genoeg kleinere bruggen bij. Toch praten we alles bij alles over een groot bedrag en we kunnen maar beter zo snel mogelijk beginnen met het beter onderhouden van de bruggen, zodat we de kosten over meerdere jaren kunnen spreiden.''

Gevraagd naar de staat waarin de bruggen in Kyiv verkeren, zegt Shoelmeister dat de Metrobrug nu nog veilig is maar over vier jaar niet meer. De brug kan dan ieder moment instorten. De Patonbrug is weliswaar in een betere conditie, maar heeft toch ook echt onderhoud nodig.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: