dinsdag 14 augustus 2018

Russische activiste: 'Sentsov zit in nette vierpersoons cel'

Een recente foto van Oleh Sentsov in het strafkamp.
De Russische mensenrechtenactiviste Zoja Svetova heeft vanmorgen een bezoek mogen brengen aan de Oekraïense filmregisseur Oleh Sentsov in de Siberische strafkolonie IJsbeer. Hij zit er in ''een nette, schone vierpersoons cel'' volgens Svetova die na afloop van het twee uur durende bezoek een telefonisch interview gaf aan de Russischtalige tv-zender RTVi.

Sentsov zou zijn gezondheidstoestand hebben omschreven als ''pre-crisis''. Sentsov heeft vertrouwen in de dokter die hem behandelt, aldus Svetova. ''Ze doen wat ze kunnen, maar kunnen niet zeggen hoe dit afloopt. Hij krijgt vocht toegediend via een een infuus, maar dat kan zijn leven uiteindelijk niet redden.'' De dokter voegde er volgens Svetova aan toe dat Sentsov's organen het elk moment kunnen begeven. De Oekraïner heeft al drie crises achter de rug, bij een eventuele vierde crisis wordt hij overgebracht naar een regulier ziekenhuis.

Sentsov zou niet van plan zijn om zijn hongerstaking te stoppen. Hij houdt vol totdat alle Oekraïense politieke gevangenen door de Russische autoriteiten worden vrijgelaten.

Afgelopen vrijdag zei zijn advocaat Dmitri Dinze dat Sentsov bereid was te stoppen met zijn hongerstaking als op zijn minst twee of drie gevangenen zijn vrijgelaten. Zaterdagavond laat kwam het bericht van de in Moskou wonende journaliste Viktoria Ivleva van de Novaja Gazeta dat een vliegtuig met Sentsov aan boord was vertrokken in de buurt van strafkolonie en dat hij mogelijk zou worden vrijgelaten, maar enkele uren later moest zij dat herroepen. Sentsov is inmiddels bezig aan zijn 93e dag in hongerstaking.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: