zaterdag 11 augustus 2018

OVSE ziet vrachtwagens uit Rusland komen en gaan

De waarnemersmissie van de OVSE zegt dat in de nacht van dinsdag op woensdag twee konvooien van Russische vrachtwagens over een zandweg Oost-Oekraïne in en uit zijn gereden. Dankzij een lange-afstandsdrone konden de waarnemers zien hoe een konvooi van acht vrachtwagens onderweg was naar Tsjistjakove, een plaats in door rebellen bezet gebied op 62 kilometer ten oosten van Donetsk.

Ongeveer 3,5 kilometer voor de Oekraïense grens sloeg het konvooi oostwaarts om via een zandweg de grens te passeren. Omdat het om bezet gebied gaat, ligt de grens daar open. Vervolgens kwam het onbemande verkenningsvliegtuigje van de OVSE met beelden van een tweede konvooi met een terreinwagen, zes vrachtwagens en een vrachtwagen voor het vervoer van lichamen van gesneuvelde soldaten. Dit konvooi reed in westelijke richting over dezelfde zandweg. De twee konvooien passeerden elkaar vijf minuten nadat het tweede konvooi op bezet gebied was gekomen.

Omstreeks 23.25 uur was te zien hoe het eerste konvooi via de zandweg naar Russisch grondgebied reed. Naderhand voegden zich nog twee vrachtwagens bij het tweede konvooi, komend vanaf de grens met Rusland, aldus de OVSE.

Beide konvooien stopten zo'n drie minuten bij een terreinwagen die geparkeerd stond in een veld aan de zandweg, zo'n 1,7 kilometer van de grens, en vervolgen ook bij twee vrachtwagens op 3,5 kilometer van de grens, waar de zandweg een verharde weg kruist. ''Beide keren spraken de inzittenden van zowel de terreinwagen als de twee vrachtwagens met de chauffeur van de voorste vrachtwagen van beide konvooien.''

Vervolgens was te zien hoe het tweede konvooi verder westwaarts reed, om vervolgens te parkeren aan de zuidrand van de plaats Chroestalni, in bezet gebied op 56 kilometer ten zuidwesten van Loehansk. De OVSE laat zich verder niet uit wat de bedoeling van dit alles zou kunnen zijn.

Eerder was door de waarnemersmissie al gemeld dat die afgelopen maandag 24 tanks van het type T-72 van de rebellen in het vizier kregen. Daarvan stonden er veertien bij Ternove, op 57 kilometer oostelijk van Donetsk en tien bij Pokrova, 36 kilometer oostelijk van Donetsk.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: