zaterdag 18 augustus 2018

Statistiek: Oekraïne telt 42.363.900 inwoners

Oekraïne telde op 1 juli ruim 42 miljoen inwoners volgens het Nationaal Statistisch Bureau. Om meer precies te zijn: 42.263.900. Het aantal inwoners nam in de eerste helft van dit jaar af met 112.500. De afname zou worden veroorzaakt door een sterfteoverschot. Tegenover 100 sterfgevallen stonden slechts 55 geboortes.

Alle twijfel bij de stelligheid waarmee het Nationaal Statistisch Bureau het recente inwonertal van Oekraïne noemt lijkt gerechtvaardigd. Honderdduizenden Oekraïners zijn inmiddels het land uit, op zoek naar een beter leven elders en velen van hen zullen nooit terugkomen. Bovendien hebben volgens de Russische autoriteiten in de eerste helft van dit jaar 39582 Oekraïners de Russische nationaliteit aangenomen.

Een volkstelling zou meer duidelijkheid moeten geven over het precieze inwoneraantal, maar de laatste volkstelling dateert van 2001. Sindsdien is er veel gebeurd: niet alleen zijn veel Oekraïners geëmigreerd, maar ook pikte Rusland de Krim in en sloegen veel Oekraïners op de vlucht voor het oorlogsgeweld in het oosten van het land.

Het is de bedoeling dat in 2020 opnieuw een volkstelling wordt gehouden. In de aanloop daar naartoe is er in december volgend jaar een 'proeftelling' in twee wijken van Kyiv. Dit alles speelt zich dus af na twee belangrijke verkiezingen volgend haar - eind maart voor het presidentschap, eind oktober voor het parlement.

Waarmee het onduidelijk is hoeveel kiezers er zijn en vooral: hoeveel kiezers zich in het buitenland bevinden en of ze wel de moeite nemen om te gaan stemmen bij deze verkiezingen die zo belangrijk zijn voor de voortgang van de hervormingen en dus voor de toekomst van hun land.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: