woensdag 15 augustus 2018

VS wil dat Rusland stopt met 'pesten' scheepvaart

Het Amerikaanse marineschip USS Carney.
De Amerikaanse regering heeft Rusland verzocht om op te houden met het belemmeren van de internationale scheepvaart in de Zee van Azov. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt in een verklaring dat Rusland door het opbrengen van vrachtschepen die onderweg zijn van of naar de havens van Marioepol en Berdjansk Oekraine in problemen wil brengen. ''Wij zien dit als weer een poging om Oekraïne te destabiliseren.''

Het herhaaldelijk opbrengen van vrachtschepen voor 'inspectie' door de Russische kustwacht zorgt voor toenemende spanningen op de Zee van Azov die behoort tot de gezamenlijke territoriale wateren van Oekraïne en Rusland volgens een afspraak uit 2003. Door het vrachtverkeer te belemmeren - ook zeker twee Nederlandse rederijen zijn er door op kosten gejaagd - schendt Rusland de internationale afspraken.

Oekraïne beschikt na de Russische bezetting van de Krim en de marinestad Sevastopol nauwelijks nog over oorlogsschepen. Het betekent dat de Russische marine vrij spel heeft op de Zee van Azov. Gevreesd wordt dat straks ook de havenstad Odesa moeilijk bereikbaar wordt als de Russische marine zich het Oekraïense deel van de Zwarte Zee op deze manier toe eigent. Zelfs een aanval vanaf zee op Marioepol wordt inmiddels niet meer uitgesloten.

Oekraïne bezint zich op maatregelen, maar de keus is beperkt. Onderminister George Toeka voor de bezette gebieden zei afgelopen week dat niets wordt uitgesloten, maar dat overleg met bondgenoten wel noodzakelijk is.

Maandag arriveerde het Amerikaanse marineschip USS Carney op de Zwarte Zee. Het heet een routinepatrouille te zijn, maar Rusland reageerde boos op de komst van het oorlogsschip.

Bronnen: Unian, Daily Star

Geen opmerkingen: